Istorijat

Tumačenje sudbine iz šoljice kafe

Otkako čovek postoji i od kako postoji interesovanje za ono što nam vreme donosi, postoji i proricanje budućnosti.  Kroz vreme i razvoj civilizacije, menjali su se oblici i metode koje koristimo da bi saznali nešto više o tome šta nas čeka. Danas čak i neki naučnici tvrde, da je moguće predvideti budućnost ako se koristimo statistikom, analitikom i matematikom.

Međutim takvo posmatranje budućnosti često nije interesantno običnom čoveku, jer ga se ne tiče šta će se analitički, statistički ili matematički proračunato desiti u vezi nekog fenomena. Dakle šta činiti onda kada nas zanima lična budućnost?

Astrologija je na primer jedan vid sagledavanja bućnosti i temelji se na posmatranju zvezda, planeta i nebeskih tela i može nam odgvoriti na neka pitanja koja nas zanimaju. Međutim nama je kulturološki i tradicionalno bliska i bliža ona metoda proricanja koju nazivamo „gledanje u šolju“.

Gledanje u šolju je metoda proricanja sudbine iz šoljice ispijene kafe. Verujemo da svi znate i da ste svi čuli za ovaj metod proricanja sudbine, takođe verujemo da neki od naših čitalaca i znaju po nešto o ovome, ali za one koji bi da saznaju više, istražujemo dalje!

Kratak istorijat

Veruje se da veština tumačenja sudbine iz šolje potiče iz drevne Kine, samo stari Kinezi nisu proricali sudbinu iz taloga kafe već iz taloga čaja koji bi ostajao unutar šolje. U Evropi su tumačenje sudbine iz šolje cenili i stari Rimljani, stoga i danas možete primetiti kako se ovaj običaj zadržao i kod današnjih Italijana.

Međutim u novim vremenima, kako je kafa postajala sve prisutnija i učestalija u Evropi, tako se i menjao vid proricanja sudbine iz šolje – odnosno kafa je zamenila nekadašnji čaj. Na našim prostorima, ovaj običaj i veština došla je sa turskom vojskom, odnosno turskom okupacijom i viševekovnim ropstvom. Turci su pored toga što su bili nemilosrdni okupatori, znatno uticali na našu kulturu i tradiciju. Sa njima su došli slatki dobro poznati delikatesi poput baklava, tufahija, rahatlokuma ali i slani specijaliteti poput sarme. Sa turskom vojskom, došla je i turska moda i način oblačenja ali i kafa!

Kafa je vremenom obišla celu Evropu i postala pravi trend u Evropi, a vremenom širenjem trgovine postala je nešto što je deo naše svakodnevne rutine. Kafa je na primer takođe znatno uticala na ugostiteljstvo i privredu, te upravo uticala na stvaranje kafedžijnica, kafana i današnjih kafića.

Međutim nigde se tako kao na našim prostorima i u samoj Turskoj, nije zadržala i sačuvala drevna veština proricanja sudbine iz šoljice kafe.

Tumač sudbine

Kako smo objasnili ova veština potiče iz drevne Azije i ima svoje jake veze sa Turskom i gotovo čitavim orijentom. Koliko je ova metoda proricanja sudbine zastupljena kod nas i u našem regionu, govori činjenica da je svako čuo za ovo i gotovo svako zna ili ima neku baku koja zna da gleda u šoljicu kafe.

Po nekim verovanjima dobro oslikavanje reljefa sudbine zavisi od toga u kojoj ruci držite kafu i iz koliko gutljaja ste popili šoljicu kafe. Zato neki kažu da kafu treba popiti u tri ili u sedam gutljaja, a da šoljicu morate držati u desnoj ruci.

Međutim ovo po mnogima nije neophodno, poželjno je samo da unutrašnjost šoljice bude bele boje kako bi tumač sudbine video formirane simbole i figure. Poklopite vašu šoljicu, tacnicom za kafu ili pokretom ruke sa desna na levo okrenite šoljicu na tacnu. Pustite da se trop ili talog kafe iscedi i formira reljef tako što ćete šoljicu ostaviti nekoliko minuta okrenutu na tacnici ili tanjiriću.

Za čitanje simbola i sudbine u šolji kafe, morate imati izuzetnu intuiciju, dobar vid, dobro poznavanje simbola i po nekima dar za čitanje. Deo oko drške i leva strana od drške predstavlja osobu koja je ispila kafu, leva strana do polovine leve strane od drške je ono vreme koje upravo prolazi. Druga polovina leve strane od drške predstavlja vreme koje upravo dolazi, a desna strana od drške predstavlja ljubav u vidu veze ili braka.

Mnogi tumači budućnosti imaju svoje metode i njihova praksa se uglavnom razlikuje. Međutim neki sa nepogrešivom tačnošću pogađaju sudbine onoga ko im je pokazao svoju šoljicu. U Turskoj je na primer u nekim lokalima i kafedžijnicama i dalje popularno to da uz kafu dobijete i čitanje sudbine – naravno ukoliko to želite.

Za savladavanje ove veštine, potrebno je vreme, iskustvo i intuicija. Neki veruju da su ljudi koji umeju da pročitaju budućnost unutar šoljice kafe vidoviti – no, to pitanje možemo ostaviti otvorenim, jer je u ovo uključena i veština, ali i mistični dar.

Gledanje u šolju, kao i većina načina da predvidimo budućnost zasniva se na verovanju u predznake. Odnosno na tome, da nam Bog, sudbina ili neka viša sila kako god je mi zvali – ostavlja tragove o tome šta će se u našim životima zgoditi.

U svakom slučaju, ovo je vrlo zabavan oblik korisne magije jer u njemu i sami možete učestvovati. Stoga se prepustite vašem dnevnom ritualu, ispijte kafu i uz nas provirite šta vas čeka u danima i godinama koje predstoje.

Otkrijte vašu budućnost u 3 laka koraka

Prvo što treba da uradite, je da
popijete kafu

Zatim okrenite šoljicu na tacnu
ili tanjirić

Fotografišite šoljicu i pošaljite sliku tumaču

© Copyright 2022 Gledanje u Šolju